Європа заявляє, що досягла успіху у питанні з біженцями 2017 року. Потік шукачів притулку на так званому середземноморсьому шляху з Північної Африки скоротився на третину в порівнянні з попереднім роком. Проте Всесвітня організація Емнесті Інтернешинал зазначає, що це коштувало неабияких людських жертв.

В листопаді було виявлено відео, на якому видно, що африканських біженців, як рабів продають на ринках. ЄС витратив десятки мільйонів доларів для того, щоб навчити лівійських рятувальників та військових охороняти морські кордони, через які найчастіше, прагнучи потрапити до Європи, проходять мігранти. Саме тому міжнародна організація Amnesty International називає Європу співучасником злочину. Після того як світ побачив, що, насправді, роблять з мігрантами в Лівії, ЄС організували спеціальні літаки, які доставляли біженців на їхні батьківщини.

Зменшення числа біженців також дещо заспокоїло праворадикалів, що активізувались на фоні міграційної кризи в 2015 році. Тоді Німеччина прийняла понад мільйон біженців. Це на нещодавніх виборах коштувало голосів канцлерці Ангелі Меркель. Проте її популярність доводить, що Німеччина та Європа прагнуть вирішити міграційне питання демократичним шляхом. ЄС все ж хоче перекрити середземноморський шлях.