Здоров’я найбільший скарб кожної людини. 20 жовтня відзначають Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози.

До студії 12 каналу завітав завідувач відділення мамології Волинського обласного центру онкології Володимир Федорчук.

Для ведучого Олександра Стернічука медик розказав про небезпеку пізнього звернення до лікаря, чому щорічно потрібно проходити медогляд та скільки вартує лікування раку молочної залози.

На початку розмови Володимир розповів, що раніше апаратів, які могли діагностувати онкологію молочної залози було обмаль. Сьогодні техніки вистачає, аби допомогти кожній жінці. На жаль, недостатня кількість мамографів, на Волині їх лише до 10 штук.

Основне в діагностиці раку молочної залози – виявлення хвороби на ранніх стадіях.

Також лікар додає, що жінки бояться приходити на огляд. Лише у 2% жінок виявляють онкологію грудей. Цей страх призводить до того, що кожна третя хвора жінка діагностує у себе рак на 3-4 стадії.

«Закордоном жінок примусово відправляють на медогляд. Незалежно від того чи є проблема у людини, чи ні вона обов’язково робить мамографію. Після 35 років усі жінки обов’язково проходять мамографію»

За його словами, у 90% випадків рак молочної залози виліковний, звичайно якщо пацієнтка вчасно звернеться до лікаря.

Федорчук стверджує, що куріння, алкоголь, надмірна вага можуть викликати рак молочної залози на 43%. Існує понад 80 видів факторів ризику. Тому питання «Від чого воно виникає?» залишається у повітрі. Кризовий вік для жінки від 40 до 65 років.

«Для своїх пацієнтів я завжди кажу, що кожна жінка яка себе поважає повинна хоча б раз на рік перевірятися»

Лікар зауважив, що перед операцією для жінок проводять курс хіміотерапія. Якщо хімія подіяла на пухлину, забирають лише ту частинку де є стовбурові клітини. Оперативний метод присутній обов’язково.

Рак молочної залози молодшає. Володимир Федорчук каже, що рівень захворювання зріс у півтора рази. Зараз на Волині 300 жінок з раком молочної залози.

До речі, ціна лікування залежить від пухлини, а також від того наскільки швидко людина звернулася до лікаря.

Щодо народної медицини. Лікар розповів, що не бачив жодного випадку коли пацієнтка позбувалася раку молочної залози завдяки народним методам.

Наприкінці розмови лікар Федорчук додав, що на Волині мало соціальної реклами щодо захворювання молочної залози.

«Ніхто ще не помер від зламаного нігтя. Відмовтеся від одного походу до салону та прийдіть на обстеження до лікаря. Якщо вчасно звернутися до медзакладу можна вирішити більшість проблем»