До вашої уваги – підсумковий випуск новин 12 каналу за 6 липня.

Дві ДТП з потерпілими ще до 10 ранку. У Підгайцях в аварію втрапив батько з двома малими дітьми. Як розповіли очевидці, легковика підрізав, виїхавши на зустрічну смугу, “Мерседес”. Аби уникнути лобового зіткнення, водій “Рено” спрямував машину на узбіччя, де і увігнався спершу у вуличний ліхтар, а потім ще й в бетонну електроопору. Свідки кажуть: водій “Мерседеса” навіть не зупинився, щоб переконатися, чи постраждалі – живі. Обох малюків із забоями та незначними травмами доправили в дитячу обласну лікарню. Батько від госпіталізації відмовився. А на вулиці Володимирській, що у Луцьку, фура наздогнала рейсовий автобус. Внаслідок зіткнення у вантажівки злетіла кабіна. Водія і пасажира затиснуло між сплющеним залізяччям. З пастки людей за допомогою гідравлічних інструментів діставали рятувальники. Обох потерпілих ушпиталили. Маршрутка, на щастя була порожньою, її водій тільки но виїхав у рейс. Він не постраждав.

Нові обмежувачі швидкості, в тому числі і на волинських дорогах, викликали неоднозначну реакцію у водіїв. Спершу призначення конструкцій посеред дороги взагалі мало хто розумів. Згодом почали нарікати, що їздити стало незручно. Не забарилися і ДТП. Тож навіщо їх масово почали облаштовувати на дорогах та якими вони мають бути і, головне, заважають чи рятують – дізнавалася Ангеліна Гущина.

Банду наркоторговців учергове затримали волинські поліцейські. Четверо ділків розкидали «закладки» у Прилуцькому, Світязі, Шацьку, Любомлі та Ковелі. Про схованки замовникам повідомляли у телеграм-каналі. Нині відомо, як мінімум, про три сотні місць, звідки забирали наркотики. Понад 230 закладок правоохоронці вже вилучили. За цим фактом поліція відкрила кримінал. Йдеться про незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів.

Замість облуплених та сірих стін сучасні дизайнерські рішення. Понад десяток Луцьких садків та шкіл оновили. Трудилися не лише задля естетики, а й заради енергоефективності. Що вже зроблено та чи якісно – міський голова інспектує постійно і особисто. За чий рахунок реконструкція, та що найближчим часом відремонтують ще, довідувалась Вікторія Притулюк.

Школу закінчили, іспити склали, випускні відгуляли. Але в абітурієнтів попереду найгарячіша пора – вступна кампанія. Визначитися зі спеціальністю, університетом, створити електронний кабінет, а вже за тиждень подати заявки до найбажаніших факультетів. Цьогорічними особливостями вступу до луцьких вишів цікавилася Ольга Матвєєва.

Музей Голодомору світового рівня хочуть створити в Україні. Це має бути сучасна інтерактивна та інклюзивна експозиція, яка вшанує пам’ять кожного з убитих, і де майбутні покоління зможуть дізнатися правду про злочин геноциду та незламність українського народу. За задумом комплекс повинен бути створений на народні кошти. Для їх збору і започаткували Платформу «Зерна правди». Одним із перших цей проєкт презентували у Луцьку. Координатори зазначили, що кожна пожертва відкриватиме ім’я жертви Голодомору і стане символом вшанування пам’яті про неї. Будівництво самого приміщення комплексу за державні кошти уже розпочато у Києві. Відкрити музей планують у 2023-му до дев’яностих роковин трагедії.

Належну їм субсидію за травень – червень українці отримають вже найближчим часом, – про це заявили у Мінсоцполітики. У відомстві зазначили, що завершили перевірку даних одержувачів житлових субсидій на відповідність новим умовам. Автоматично її перепризначать тим, хто її одержували в минулому опалювальному періоді. Кошти для фінансування перепризначених субсидій за травень та червень вже перераховують в регіони. В неопалювальний період середній розмір субсидії за ці місяці становить близько 290 гривень на домогосподарство.

Від сьогодні, 6 липня, з банківських та карткових рахунків українців виконавці судових рішень зможуть списувати борги не тільки зі злісних аліментників, а й з тих, хто заборгував за комуналку, не повернув кредит, не сплатив штраф або не виконав інші фінансові зобов’язання. Зазначається, що практично кожен восьмий українець за щось, та й боргує. Банки заперечують, що списання заборгованості з рахунків клієнтів здійснюється автоматично і запевняють, що індивідуально розглядають кожен запит на блокування коштів.

В одному із сіл Луцького району вітер повалив лелече гніздо. На землі опинилося двоє малих бусликів і так провели кілька днів, не покидаючи насісту. Увесь цей час про боцюнів піклувалися діти: годували і приносили воду. На допомогу місцеві мешканці покликали рятувальників. Оскільки повернути гніздо назад на електроопору видалося неможливим, лелечатам облаштували новий дім: на підвищенні закріпили використану автопокришку, а вже на неї перенесли гніздо. Місцеві дітлахи обіцяють, що про птахів піклуватимуться і надалі.