Подолог Андрій Ясінський та лікар-хірург кабінету діабетичної стопи Київської міської клінічної лікарні №6 Олександр Циганенко, які приймають пацієнтів у Луцьку, стверджують, що консервативне лікування врослого нігтя ефективніше, менш затратне і комфортніше для пацієнта, ніж хірургічне.

Про це йшлося у програмі «Ранок LIVE» на 12 каналі 15 грудня.

«Є вже такий гіркий досвід, що перше, куди звертаються з дітьми чи підлітками, у яких врослий ніготь, – це дитячі поліклініки. І дуже часто, як свідчить практика, хірурги роблять помилки, у дитячому віці псуючи нігтьову пластину, і вже немає шансу виправити цю проблему», – зазначив подолог Андрій Ясінський.

Його підтримує лікар-хірург Олександр Циганенко.

«Проблему треба вирішувати ще й естетично. Коли ми лікуємо врослий ніготь, особливо у дівчинки, треба думати не тільки про те, як її вилікувати зараз, а й про те, як їй у 18 років зробити педикюр і як вона ходитиме у відкритому взутті. Тому що потім ці люди мають депресивні розлади», – зауважує Олександр Циганенко.

За його словами, переваг консервативного лікування кілька.

«Після консервативного лікування пацієнт взувся, встав і пішов. Йому не треба лікарняний листок, приймати знеболювальне, лише необхідно вдома виконувати процедури. Він не випадає із соціуму. Тому ми всіляко за консервативне лікування.

Після хірургічного ж втручання пацієнт на 2 тижні випадає з роботи. Це економічно не вигідно, бо людині треба платити тоді, коли вона не працює, пацієнт мусить приймати антибактеріальні, знеболювальні препарати, робити перев’язки», – пояснив лікар.

Він каже: існує тенденція, що пацієнти, які не зверталися до лікарів, а йшли до подолога, видужували на консервативному лікуванні. А 50% тих, хто звертався до хірурга, доводиться оперувати повторно.

Андрій Ясінський розповів, як запобігти врослим нігтям.

«Передусім слід пам’ятати про правила гігієни: мити ноги 2 рази в день з милом, обов’язково насухо витирати. Також важливо правильно підбирати взуття, шкарпетки, проводити антисептику взуття, особливо коли воно закрите, бо нога у ньому пітніє і розмножуються бактерії», – зазначив подолог.