Хоча у питаннях затишку та комфорту велике значення має внутрішнє облаштування будинку, важливо також правильно зробити фасад. Адже саме зовнішні стіни стають бар’єром між будинком і різноманітними погодними факторами. Крім того, фасад повинен вписуватися у навколишній пейзаж, підкреслювати індивідуальність котеджу. Найчастіше для “обличчя” будинку купуються фарби та штукатурні суміші, отож розберемо основні нюанси такого оздоблення.

Основні види штукатурки

Штукатурка — найпростіший варіант оздоблення, але завдяки сучасним технологіям вона може мати дуже естетичний вигляд. До того ж, найпопулярніші види декоративної штукатурки (“короїд” і “баранчик”) відрізняються якісною адгезією з більшістю покриттів та легко фарбуються.

Назва штукатурки “короїд” обумовлена її текстурою, дуже схожою на сліди, які залишають жуки в дереві. Головною перевагою такого облицювання є те, що її можна наносити на будь-які поверхні: пінопласт, ДСП, бетон тощо. Крім того, штукатурка гарно переносить зміни температур та служить додатковим шаром шумоізоляції будинку.

“Баранчик” — одна із найбільш затребуваних штукатурок для внутрішніх робіт, яка також активно застосовується і при оздобленні фасадів. Завдяки своїй паропроникності, матеріал не дає утворюватися конденсату, що є важливим фактором для нашого регіону.

Відмінності складів

Для облицювання фасадів застосовують штукатурні суміші із різноманітною основою:

  1. Акрилові — відрізняються надійною адгезією із більшістю матеріалів, будь це дерево, цегла, гіпсокартон, піноблок або бетон. Також штукатурка легко переносить зиму, має вологостійкі властивості. З акриловою сумішшю легко працювати, адже вона продається у розведеному вигляді. На матеріал гарно наноситься фасадна фарба.
  2. Мінеральні — містять у своєму складі мінерали та природні речовини, за рахунок чого є найбільш екологічним варіантом. При цьому за міцністю штукатурка зовсім не поступається конкурентам. Єдиний недолік пов’язаний з невеликим вибором, що не дозволяє реалізувати будь-яку дизайнерську задумку.
  3. Силіконові — матеріал ідеально заповнює всі дрібні тріщини та дефекти, а також попереджає виникнення цвілі між стіною та штукатуркою.
  4. Силікатні — у своєму складі обов’язково містять рідке скло. Цей вид оздоблення є оптимальним для тих, кому важлива паропроникність.

Різновиди фарб

Як і штукатурка, фасадна фарба може мати різний склад. Для зовнішнього облицювання найчастіше використовуються акрилові та латексні суміші. Вони є екологічними, швидко сохнуть та набувають оптимальної консистенції після простого розведення водою. Крім того, виробники пропонують окремі склади для бетону, пластику, металу, дерева та інших поверхонь.

Наостанок згадаємо перевірених виробників фасадних сумішей. Серед професіоналів затребувана продукція від таких брендів, як Siltek, Prisma, Dafu. Продукція даних виробників відрізняється гарними експлуатаційними та візуальними властивостями.