Міжнародна спільнота засудила відкриття Керченського мосту між Кримом та Росією. В Європейській службі зовнішньої дії заявили – побудувавши Керченський міст, Росія ще раз порушила суверенітет і територіальну цілісність України. Крім того, в ЄС зазначили, що міст обмежує прохід суден через Керченську протоку в українські порти Азовського моря.

 

Британський міністр у справах Європи Алан Дункан назвав відкриття переправи до Росії ще одним прикладом безрозсудної поведінки Москви. Він також наголосив, що Лондон продовжує працювати з партнерами у протидії агресії – зокрема і у форматі санкцій. Французьські дипломати також засудили зведення мосту, який допомагає позбавити Україну повного доступу та використання своїх міжнародно визнаних територіальних вод. Крім того, в МЗС заявили – шкодують через присутність окремих французьких політиків на відкритті. В зовнішньополітичному відомстві наголосили – це особиста ініціатива депутатів, яка не відображає позицію французького уряду і суперечить міжнародному праву.
В Українському МЗС нагадали, що будівництво порушує щонайменше 9 статтей Конвенції ООН з морського права. У зв’язку з цим ще у 2016 році Київ подав позов до арбітражного трибуналу, а у лютому – підготував меморандум з усіма необхідними доказами.