Волиняни потерпають від болю. Лише за  офіційними даними, майже п’ять тисяч хворих щодня потребують знеболення. Це – онкохворі, люди з хронічними та серцево-судинними захворюваннями та пацієнти з ураженими внутрішніми органами. Проте не  в кожному районі є аптеки, які мають ліцензії на продаж наркотичних паліативних препаратів.

 

На Волині є три заклади, де стаціонарно перебувають паліативні хворі – це луцький та ковельський хоспіси та туберкульозна лікарня в селі Хотишів. Ліки отримують лише невелика частина пацієнтів. В умовах стаціонарів – 428 осіб, і на дому ще 812 людей. В Управлінні охорони здоров’я Луцькради виправдовуються тим, що на Волині ситуація – не найгірша.
Експерти кажуть, що двоє з трьох паліативних пацієнтів в Україні не отримують якісної допомоги, хоча ненадання знеболення для пацієнтів з хронічним больовим синдромом правозахисниками прирівнюється до тортур. Але нагадують лікарям, які не виписують відповідні рецепти, загрожує не лише адміністративна, а й кримінальна відповідальність.