Вчитель з Волині Сергій Кутинець пожілився враженнями від системи освіти в Швеції.

Про освіту він написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

У ШКОЛАХ НЕМАЄ КОНКУРЕНЦІЇ

Одне із завдань шведської системи освіти – виключити конкуренцію між учнями. Тут не заохочуються найрозумніші, не засуджуються ті хто «відстає». Тих, хто не встигає за шкільною програмою, не карають і не сварять, а намагаються підтягнути.

Навчальний рік у школах Швеції починається в кінці серпня.

У ПОЧАТКОВИХ КЛАСАХ ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ – РАЗ НА ТИЖДЕНЬ

З 7 років усі діти повинні піти в школу. У Швеції обов’язкова 9-річна шкільна освіта: початкова (1-3 кл), середня (4-6 кл), старша (7-9 кл.). Вища школа — гімназія ( 3 роки навчання). На вибір школяра є 3 варіанти: професійні, технічні чи академічні програми.

Життя шведів у молодших класах досить розслаблене. Одне домашнє завдання на тиждень по одному з предметів, ніяких важких рюкзаків (підручники і зошити зберігаються в школі), а недавно дітям почали видавати айпади на заняттях.

До дошки тут виходять тільки для презентацій проектів, які шведські учні зазвичай роблять в групах по кілька дітей. При цьому біологія, географія, хімія та інші природничі науки починають вчити на багато пізніше, ніж в українських школах.

У Швеції аж до 7 класу ці предмети об’єднані в один – щось на зразок природознавства. На таких уроках діти в основному ставлять досліди, а не зубрять таблицю Менделєєва або будову клітин.

До речі, мудрованих домашніх завдань у Швеції немає, тому що проходять весь матеріал на уроках.

ДО 5 КЛАСУ НЕМАЄ ОЦІНОК

До 5 класу включно учні не отримують оцінок. На другий рік дітей не залишають. Вчитель кілька разів на рік проводить індивідуальні зустрічі з батьками, щоб вони могли відслідковувати успішність дітей.

Втім, в середній школі (з 7 по 9 клас) починається справжнє навчання: після начитки лекцій і семінарів з тих чи інших предметів в кінці кожного семестру дітям дають контрольні тести. Три найскладніших тести в один день наприкінці семестру – нормальна практика. Крім стандартних шкільних дисциплін, проводяться уроки статевого виховання.

ВЧАТЬСЯ ШВЕДИ 12 КЛАСІВ

Вчаться шведи 12 класів, до 18 років. Після 9-го класу починається гімназія, і тут, нарешті, можна вибрати спеціалізацію – математика, мови або щось інше. Втім, спеціалізовані гімназії в Швеції мало поширені. Після закінчення 9 класу переважна більшість підлітків продовжує навчання в гімназіях. Для вступу в гімназію необхідно закінчити школу і успішно здати три випускних національних іспити: шведська мова, англійська мова, математика. Рівень вимог залежить від престижності гімназії.

Шведські школярі отримують стипендію. У перекладі на американську валюту, вона становить 187 доларів на місяць.

Вивчення предметів ділиться на рівні. Фізика може вивчатися на двох рівнях складності, математика — на п’яти рівнях, а англійська — на семи. Чим вище рівень, тим більше навчальних годин виділяється на вивчення предмету.

Для зарахування до вузу після закінчення гімназії необхідно мати запис в атестаті про успішне освоєння різних предметів на певному рівні. Наприклад, на одну з технічних спеціальностей ВНЗ приймають випускників гімназій, які вивчали фізику на другому рівні, математику на четвертому рівні, а англійську — на шостому.

ОСОБЛИВОСТІ ОСВІТИ У ШВЕЦІЇ:

  • Учні початкових класів безкоштовно отримують зошити, ручки та олівці, папір і багато іншого.
  • Безкоштовні щоденні обіди в шкільній їдальні. Харчування смачне і здорове. Страви зазвичай повторюються раз на тиждень.
  • Походи та екскурсії для школярів безкоштовні.
  • Якщо школа знаходиться далеко від місця проживання учня, йому видають безкоштовний проїзний квиток.
  • У ряді шкіл безкоштовно навчають грати на одному з музичних інструментів (на вибір дитини).
  • Учні мають право переписувати будь-яку контрольну роботу, крім національного іспиту.
  • Вчителі підтримують дружні стосунки з дітьми. Нормальним вважається звернення до вчителя по імені. Навчання будується на принципах ставлення до дитини, як до рівного. Дитину визнають повноправною особистістю, тому діти люблять ходити до школи.
  • Приватної освіти в Швеції немає: всі дитячі садки та школи фінансуються муніципалітетом. У місцевої влади 40% усіх витрат іде на освіту.
  • Головне джерело доходів муніципалітету – це податок на доходи фізичних осіб, з цих доходів 30% залишаються у місцевої влади.