Волинський нардеп Ігор Гузь обурився погодженням Володимиром Зеленським “формули Штайнмаєра”. Нардеп наголосив, що президент “грається з вогнем”.

Про це Ігор Гузь написав на своїй сторінці у фейсбуці.

“Володимир Зеленський грається з вогнем… Де текст документу, про який має знати країна? Хто вповноважував убивцю Гонгадзе Кучму підписувати від імені країни цей документ?Яка роль парламенту в цій ситуації? У парламентсько-президентській країні! На задвірках? Питання без відповідей… А там, де немає відповідей, буде “вулиця”. З усіма наслідками. Ми ж все вже проходили у 2014 році”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, українська сторона в Тристоронній контактній групі в Мінську зі врегулювання ситуації на Донбасі погодила текст “формули Штайнмаєра”. Ця формула має бути імплементована у новий закон про особливий статус Донбасу.

Як повідомляє Радіо Свобода, Зеленський пояснив, що означає “формула Штайнмаєра”:

“Що означає ця формула? Це в принципі одне-два речення. Тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, відомий також як закон про особливий статус Донбасу, починає діяти на постійній основі за умови, коли там (на територіях ОРДЛО – ред.) відбудуться місцеві вибори, проведені згідно з Конституцією України та законодавством України, а також після публікації звіту ОБСЄ, що вибори відбулися за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів”.

Довідково:

Формулу запропонував свого часу колишній міністр закордонних справ Німеччини і на той час голова ОБСЄ Франк-Вальтер Штайнмаєр. Згідно з його пропозиціями, Донбас отримує “особливий статус” (тимчасово набуває чинності закон про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО) в день проведення виборів на окупованих територіях на тимчасовій основі; після того, як ОБСЄ засвідчує законність таких виборів, закон набуває чинності постійно.

При цьому формула ніяк не пов’язує це з вирішенням безпекових питань – таких, як виведення чи роззброєння незаконних збройних формувань (російських гібридних сил), відновлення контролю за кордоном тощо, – які так само передбачені мінськими домовленостями.