Підприємець Тарас Хотимчук на своїй сторінці у фейсбуці підняв тему підліткової праці. Адже чимало дітей нині хочуть заробляти власні кошти, аби не залежати від батьків. Та чи правильно це? 

Текст допису подаємо без змін.

***

Дорогі друзі! Хочу поділитися з вами такою ось історією

Прийшовши сьогодні на офіс, я зустрів біля дверей хлопчину років 14. Він сиротливо переминався з ноги на ногу, і заглядав в очі кожному, хто проходив повз.

– Молодий чоловіче, на когось чекаєте?
– Доброго дня. Та ні. Знаю, що у вас багато газет різних. Тож подумав, що можу до вас влаштуватися на роботу.
– До нас на роботу? Хм… А як же школа?
– Так я після школи можу. А якщо треба, то і в школу не піду.
– Так гроші потрібні? Хтось хворіє?
– Та ні. Гроші потрібні. Я хочу ноутбук. А мама нас трьох сама виховує. І не може мені його купити.
– Сама? А тато твій де?
– Ой, де-де. Є тато. Живий, здоровий. В нього інша зараз сім’я. І грошей він нам платить по 800 гривень на кожного. Раз в місяць. То мама піде в магазин, і на всі купить продукти. На тиждень. І все. А ще ж нам потрібно одягнутися. І мама ще до школи нас збирала. А влітку на море їздили. Мама дуже старається. Але ноутбук мені не «світить»…
Хлопчина шмигонув носом.
– Ви не думайте, я можу щось важке носити. Чи прибирати. А ще знаю, що у вас кур’єри працюють. Я все можу робити! Візьмете мене?

Я пообіцяв подумати, що можна в цій ситуації зробити, взяв у хлопчини номер телефону.

– Ви тільки подзвоніть мені. Обов’язково! Будь ласка…

Ось така от історія. Хочу запитати вас, друзі. Серед вас багато бізнесменів, підприємців. Хто б міг взяти на роботу хлопчину. І чи взагалі ви б розглядали підлітків років 13-14 в якості своїх співробітників. Адже таких хлопчат-дівчат багато. І не тільки у Луцьку.

Вони хочуть чесно заробляти гроші, бо не вистачає кишенькових. Чи батьки не в змозі купити їм те, що дуже хочеться. Чи, не дай Боже, хтось хворіє в родині.

Хочуть саме заробляти. Не красти. Не просити. Що таким хлопцям-дівчатам можна порадити чи запропонувати?

І ще. Ви б хотіли, щоб ваші діти заробляли самі гроші? Якщо так – то з якого віку?І чи дозволяли б ви їм працювати замість школи, чи замість домашніх завдань, чи допомоги вам?