Нові сучасні методи ендоскопічної діагностики в медичному об’єднанні Луцька здатні запобігти онкології. Виявити зміни у бронхах, кишківшику можуть лікарі-ендоскопісти. Вони працюють 24 х 7, аби вчасно надати допомогу. Як зробити обстеження у Луцьку і чи складно потрапити до фахівця на ендоскопію – дізнавалась Ірина Кудря.

«Зазирнути всередину»

Фактично процедура ендоскопії означає «заглянути всередину». Лікар дивиться внутрішні органи за допомогою ендоскопа без пошкодження слизових оболонок і всю інформацію отримує з маленької камери на екран.

«За цим приладом можна на ранніх стадіях виявити онкопатологію стравоходу, шлунка і дванадцятипалої кишки. Окрім того, тут проводиться колоноскопія. Колоноскопом знаходимо патологію товстого кишечника», – розповідає лікар-ендоскопіст Вадим Прогонюк.

Вадим Прогонюк один із п’яти лікарів ендоскопічної служби медичного об’єднання Луцької територіальної громади. У цьому кабінеті поліклінічного відділення на Відродження проводять відеоендоскопії для виявлення ранньої патології за пакетом Національної служби здоров’я та обстежують пацієнтів старших 40 років на сучасних японських апаратах.

«Після 40 років проводиться ця послуга безкоштовно при умові електронного направлення від лікаря-гастроентеролога або сімейного лікаря, фіброскопія – після 50 років», – повідомив Вадим Прогонюк.

Щоб безкоштовно зробити колоноскопію на розлади товстого кишечника після 40 років, потрібно мати електронне направлення лікаря. Його вимагають і у випадку фіброгастроскопії, яку після 50 для усіх пацієнтів оплачує держава.

«Нехтувати не можна навіть печією»

Щоб послуги з ендоскопії закрити максимально і ефективно, в медичному об’єднанні Луцька працює 5 лікарів-ендоскопістів.

«Це дозволяє зберегти кваліфікацію лікаря, щоб він не був на якомусь одному обстеженні, і маємо цілодобову ургенцію», – зазначив лікар-ендоскопіст, заступник генерального директора КП «Медичне об’єднання Луцької міської територіальної громади» Андрій Смольянінов.

Якщо ви просто хочете обстежитись і вам від 18 до 60 або раптом маєте скарги на біль чи навіть печію – вам сюди. Лікарі безкоштовно проведуть діагностику і візьмуть аналіз на хелікобактер – збудник гастриту.

«Навіть та сама печія може бути проявами виразкової хвороби, а вона як ускладнення може дати кровотечу. Тоді вже, минувши амбулаторний прийом, зразу везе швидка на операційний стіл, де іде вшивання чи припалювання вразки», – пояснює лікар-ендоскопіст Віктор Кузнєцов.

Віктор Кузнєцов лікар вищої категорії і працює понад 30 років. Медик каже: біль у черевній порожнині часто з’являється після перенесеного ковіду або ж як наслідок прийому сильних антибіотиків. Нехтувати такими проявами не варто. Пан Віктор запевняє: черг на обстеження немає. Як тільки є направлення – одразу можна записуватись на прийом.

«Допомагаємо пацієнтам з усього регіону»

Якщо ситуація зі здоров’ям потребує оперативного реагування – ви його отримаєте на приймальному відділенні ургентно.

«Кабінет ургентної ендоскопії заснований на базі відділення екстреної медичної допомоги, що допомагає швидко й оперативно надати пацієнту первинну допомогу. Сюди люди найчастіше потрапляють з кишково-шлунковими кровотечами», – каже лікар-ендоскопіст Андрій Ярмолюк.

Сюди потрапляють ті, хто проковтнув голку, копійки, батарейки, вдихнув сторонні предмети в бронхи, отримав травми – і відкрилась шлункова кровотеча.

«Спектр ендоскопічних операцій дуже широкий. Практично все, що можна робити за допомогою ендоскопів, у нас робиться. Наш центр кишково-шлункових кровотеч надає допомогу пацієнтам з усього регіону», – повідомив лікар-ендоскопіст, заступник генерального директора КП «Медичне об’єднання Луцької міської територіальної громади» Андрій Смольянінов.

Саме за допомогою ендоскопії лікують і оперують жовчовивідні протоки, простими словами, коли життю пацієнта загрожує камінь у жовчному міхурі. Для цього в медичному об’єднанні є рентген-хірургічна операційна. Вперше в області 2010 року тут також запровадили аргоноплазмову коагуляцію, фактично це припікання ран і зупинка крові. І головне – після такого лікування людина швидко реабілітується.

«Ця процедура є дуже важлива, оскільки вона значно скорочує термін перебування та реабілітації хворого і дозволяє нам швидко надати допомогу. Раніше це були відкриті масивні операції, важкі для хворого, а зараз практично на другий день людина може йти додому», – запевняє Андрій Ярмолюк.

Кабінети ендоскопї є у всіх поліклініках

Лікар-ендоскопіст із багаторічним стажем Андрій Смольянінов наголошує: не варто нехтувати обстеженнями, а особливо колоноскопією, адже статистика раку невтішна. За допомогою колоноскопа і спеціального обладнання пухлину можна видалили.

«Ми проводимо ранню діагностику пухлин. Це відбувається ще на амбулаторному етапі, коли виявляються пухлини шлунково-кишкового тракту. Це поліпи дрібні чи не дуже дрібні. Ці пацієнти скеровуються у стаціонар, ендоскопічним методом ці пухлини забираються, дефекти закриваються шляхом ендокліпс», – пояснює Андрій Смольянінов.

Кабінети ендоскопї є у всіх поліклініках медичного об’єднання, у відділенні екстреної допомоги, при стаціонарі для гастро-, колоно-, бронхоскопії та проведення ендоскопічних операцій. Тож не нехтуйте проявами виразки чи гастриту, розладами кишківника і зверніться до сімейного лікаря, аби вчасно пройти обстеження в кабінеті – ендоскопії.