Луцький священник Віктор Михалевич пояснив, що означає «любити себе» з точки зору православ’я.

Про це йшлося у програмі «Духовна абетка» на 12 каналі 6 жовтня.

«У людини три обов’язки: любити Бога, любити ближнього і любити саму себе. Людина не зможе любити Бога і ближнього, якщо вона не любить саму себе», – запевняє священник.

Однак тут, каже він, поняття «любити себе» можуть мати різне трактування.

«Якого себе треба любити? Кращий образ себе, той, яким Бог тебе хоче бачити? Чи любити себе таким, яким тебе зробив гріх, наприклад?» – запитує він.

«У розумінні духівника «любити себе» – це дотримуватися самодисципліни. Любити себе – це наприклад, не дозволяти валятися у ліжку, скільки захочеш. А любити себе – це підніматися рано-вранці, робити ранкову зарядку, вмиватися, молитися. Любити себе – це виконувати все те, що тобі заповідав Бог. Любити себе треба так, щоби тобою тішився Бог», – стверджує Віктор Михалевич.

«І дуже погано, коли людина конфліктує із власним сумлінням, коли любить себе так, що вже ні мами, ні тата не розуміє, ні вчителя у школі, ні священника чи ще когось. Це вже не любов до себе. Таке самонавіювання типу «Я такий хороший» може дуже людині шкодити… «Я такий хороший, але чому мене тоді ніхто не любить? Чому я нікому не потрібен, чому навколо мене все те, що смердить? Може, я муха, а не бджілка?» – наводить приклад священник.

Він додає, що потрібно вміти дивитися на себе збоку очима святих отців, очима Бога, але це не так уже й легко.