Коли ми засвічуємо свічку – продовжуємо молитву, стверджує луцький священник Микола Лазука.

У програмі «Духовна абетка» на 12 каналі 26 січня він розповів, звідки традиція – палити свічки у церкві.

Навіщо запалюють свічки

«Коли почали робити свічки – не відомо. Але відомо, що Господь наказав Мойсею поставити у храмі світильники – лампади. При богослужінні мусило бути світло. У псалмі 67 Давида читаємо: «Як тане віск від лиця вогню, так нехай згинуть грішники від лиця Божого». Тож бачимо, що у Біблії вже згадується віск», – пояснив Микола Лазука.

«Коли ми засвічуємо свічку, ми продовжуємо саму молитву. Коли купуємо у храмі свічку – це є наша пожертва на храм. Дуже часто Ісуса Христа називають Світлом для світу. І це світло ми запалюємо під час богослужіння», – каже він.

Як правильно запалювати у церкві свічку

«Підходячи до підсвічника, ми осіняємо себе хресним знаменням і кажемо «В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа». Тоді запалюємо свічку. Запалювати треба не від лампадки (якщо це не перша свічка, звісно), а від тієї свічки, що стоїть збоку. Є дуже неправильні вчення в Інтернеті, де кажуть, що ні в якому разі не можна запалювати свічку від тієї, що поряд, а тільки від лампадки. Коли ми запалюємо свічку від лампадки, парафін чи віск капне на лампадку, і вона може почати горіти, і це може навіть призвести до біди», – застеріг Микола Лазука.

Також, за його словами, не можна користуватися у церкві запальничками, тому що вогонь, який виносять з вівтаря, має символічну силу.

«Коли ми себе осінили хресним знаменням, ставлячи свічку, згадуємо, за чиє здоров’я, називаємо імена, озвучуємо в думках прохання, молимося, дякуємо Богові», – наголосив він.

Микола Лазука зазначив, що не обов’язково, прийшовши до церкви, ставити свічку, як це багато хто думає.

«Нічого в церкві нема обов’язкового. Господь створив нас вільними, і людина може зайти в церкву, нічого не купуючи, не жертвуючи. І плати обов’язкової немає. Є рекомендовані ціни на свічки, на обряди. Але якщо людина каже священнику, що не має грошей, не може бути такого, щоб священник відмовив. Те саме стосується і свічки. Можете купувати, можете не купувати», – додав священник.

Чи обов’язково свічка повинна догоріти

«Не потрібно чекати, щоб свічка догоріла до кінця. Є таке вчення Гарафини Маковій, що свічка має обов’язково догоріти до кінця і затухнути. По-перше, коли свічка затухає у підсвічнику, вона нагріває місце у ньому, і вже другої свічки туди не поставиш, поки підсвічник не охолоне. По-друге, поки свічка догорить до кінця, мине більша частина богослужіння, і вже сусід, котрий прийшов на 5 хвилин пізніше, своєї свічки не поставить, вона буде просто лежати. Тому треба мати повагу один до одного: погоріла трошки свічка – поміняти її. І не треба на людей ображатися за те, що вони загасили половину вашої свічки.

Перед Богом не важливо, скільки часу горить свічка, бо Бог поза часом. Суть не у свічкопаленні, а у жертві і молитві. Не тонами і не кілограмами вимірюється наша молитва і наша віра. А от поступитися заради ближнього, щоб твоя свічка не догоріла, а чиясь опинилася на її місці, – це буде більший прояв любові», – сказав священник.

Він також не схвалює використання електричних лампочок замість живого вогню свічок у храмах.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Обов’язково запалюйте стрітенську свічку під час домашньої молитви, – луцький священник