Неспокій у душі людини створюють гріховні пристрасті. Аби ж віднайти спокій, людина повинна позбутися цих пристрастей, прагнучи єдності з Богом, вважає луцький священник Андрій Ротченков.

Про це він сказав у програмі «Духовна абетка» на 12 каналі 22 вересня.

«Ми не можемо змінити обставини нашого життя, ми не можемо змінити людей навколо нас, але ми можемо змінити себе, своє серце… Апостол Павло в послання до филип’ян говорить, що в нас повинні бути ті почування, що у Ісусі Христі. Тобто ми повинні, як Ісус Христос, намагатися думати, говорити, діяти», – стверджує священник.

За його словами, гріховні пристрасті потрібно перемогти.

«Коли ми їх з Божою допомогою перемагаємо, то отримуємо мир, спокій, рівновагу. Причому Господь Ісус Христос говорить: Я даю вам свій мир не так, як світ дає, ні світ не може такого спокою дати, ні достаток, на комфорт. А мир Божий зберігається і в якихось тривожних обставинах, і критичних, і сумних, його дає тільки Бог, якщо людина прагне до Бога», – пояснює Андрій Ротченков.

Тому потрібно змінювати себе, шукати єдності з Ісусом Христом, боротися із гріховними пристрастями, каже він.

Про які саме гріховні пристрасті йдеться?

«Одна з груп – догоджання тілу, або чревоугодництво, коли ми надмірно піклуємося про своє тіло, про його особливий комфорт, про розкіш, об’їдаємося, обпиваємося.

Інша група – розпуста, всі її види і форми. Ця пристрасть турбує нас і позбавляє спокою.

Наступна група – прив’язаність до матеріального, сріблолюбство. Коли ми надмірно опікуємося матеріальним – ми не маємо спокою.

Гнів – це і образа, і роздратування, і все, що гніву стосується, коли ми зло носимо у серці.

Наступне – це смуток, по-сучасному, депресія, коли ми скорбимо не по-Божому. Звісно, ми скорбимо в окремі моменти життя, але коли це стає гріхом, коли це нам шкодить, то це вже стає пристрастю», – стверджує священник.