До вашої уваги – підсумковий випуск новин 12 каналу за 13 вересня.

В Україні погіршується динаміка госпіталізацій: вже у чотирьох областях цей показник не відповідає зеленому карантинному рівню. Зокрема? перевищує він норму у Львівській, Одеській і Тернопільській областях та на Волині. Перевищені показники у Волинській області фіксують вже впродовж трьох днів.

З Луцького міськрайонного суду дав драпака підсудний. Чоловік – раніше був судимий за зґвалтування. У приміщенні суду на Конякіна розглядали справу про обрання йому запобіжного заходу, тому під вартою та конвоєм він на той момент не був. Як тільки суддя оголосив ухвалу, чоловік вийшов надвір і… утік. До слова, втікач уже раніше неодноразово судимий, зокрема, за зґвалтування та опір правоохоронцям. За який злочин його притягували до відповідальності цього разу, нині невідомо. Аби розібратися в тому, як вийшло так, що підсудний втік, де навколо поліція та судова охорона, ми звернулися за коментарем у головне управління поліції Волині. Речниця відомства Ольга Бузулук пояснила, що поліції на місці не було, а про цей інцидент вони дізналися зі звернення на “102”. Натомість за коментарем порадила звернутися у судову охорону. Щоправда, звідти стрілки перевели назад у ГУНП.

Чиновника звільнили, а він разом з собою забрав з сільської ради… цілий манікюрний салон. Як екс-посадовець виносив з адмінприміщення меблі, двері і навіть унітаз та звідки в стінах Підгайцівської сільради взявся салон краси – дивіться у наступному сюжеті.

У Луцьку легковик злетів з дороги та зніс огорожу біля кіоску. Очевидці кажуть: водій – був п’яним. Дорожньо-транспортна пригода сталася на вулиці Станіславського. Водій автомобіля «Фольксваген Пасат» не впорався з керування, злетів з дороги, протаранив огорожу біля кіоску та пригальмував у кущах. На щастя, ніхто не постраждав. Зауважимо, що аварія трапилася неподалік пішохідного переходу, а за кілька сотень метрів розташовані школа та училище. На місці працювали патрульні.

У Луцьку активно ремонтують аварійні дороги та двори старих будинків. Які вулиці міста вже пахнуть новим асфальтом і який вигляд мають двори, які десятки років не ремонтували, – у сюжеті Анастасії Качини.

Ще у цьому році піднімуть пенсії мільйону українців. До кінця 2021-го заплановано ще три етапи підвищення пенсій, два з яких припадають на грудень, – пише today.ua. Один з них відбудеться вже у жовтні. Отримають надбавку ті, яким вже виповнилося 75 років. Їм додадуть до виплат по 400 гривень, тож мінімальна пенсія стане 2500 гривень. Для того, щоб отримати цю заповітну надбавку, жінкам необхідно мати 20 років страхового стажу, а чоловікам 25. У грудні пенсія зросте у зв’язку із підвищенням прожиткового мінімуму і дорівнюватиме 1934 гривні. А максимальна пенсія дорівнює десяти прожитковим мінімумам. Відповідно, її розмір стане 19 340 гривень.

Найбільшому луцькому перевізникові «Санрайз» не дозволили перевозити містян на чотирьох маршрутах. Перевізника не допустили до участі в конкурсі на перевезення на міських маршрутках №12, 24 30 та 32. Головний транспортник міста пояснив, що “Санрайз” подав на участь у конкурсі автобуси, що не відповідають його умовам. Йдеться про екологічні вимоги Євро – 5.

Сотні паркомісць, нові дерева, лавки, урни і велостійки. Невдовзі проспект Грушевського в Луцьку змінить обличчя. Масштабну реконструкцію проспекту анонсувала влада Луцька, а івано-франківські архітектори вже намалювали нову концепцію реорганізації. За словами Луцького міського голови, проспект Грушевського давно потребує ремонту, а ситуація ускладнюється тим, що практично по всій протяжності дорожнього полотна просідають мережі, які потребують ремонту. Коли розпочнеться реконструкція – поки невідомо, усе впирається у бюджет. Орієнтовно, каже мер Луцька, роботи розпочнуться у 2022-му-2023-му роках.

На україно-польському кордоні відкриють нові пункти пропуску. Це зроблять у Волинській, Львівській та Закарпатській областях. Про це повідомив посол України в Польщі Андрій Дещиця. За його словами, зараз працює міжвідомча комісія, яка займається розробкою пунктів пропуску. Також він додав, що є певні труднощі, пов’язані із тим, що поруч з кордоном розташовані національні парки.

42% онлайн-підприємців не готові до локдауну. Такі дані опитування на платформі OLX. За їх результатами, 4 з 10 підприємців в онлайні вважають, що їхній бізнес не готовий до можливих карантинних обмежень. 29% респондентів, які надають послуги, не відчули впливу пандемії. 22% замовляють продукцію в Україні та стверджують, що швидкість постачання не змінилася. Тривалішим очікування товарів у межах країни стало лише для кожного десятого власника бізнесу. 16% підприємців, які замовляють товари з-за кордону, зазначили, що постачання стало довшим, а для 3% — взагалі неможливим. Тому, 42% підприємців не готові до локдауну.

Обмежували рух транспорту, пішоходів, перевіряли документи та оглядали автівки. В СБУ провели антитерористичні навчання. В прикордонних районах Волині в умовах максимально наближених до реальних спецслужби вдосконалювали навички протидії можливим терористичним і диверсійним загрозам. Зокрема, за навчальною легендою диверсанти після невдалого теракту намагалися втекти.

На Волині прикордонники зірвали дві оборудки контрабандистів. Зокрема, посадили безпілотник із 4 тисячами цигарок. Про це інформують у Державній прикордонній службі України. Три тисячі з половиною тютюнових виробів намагалися перевезти до Польщі. Порушників затримали на березі Західного Бугу. Ними виявилися молодики з Ковельського району. Ще 350 пачок цигарок ділки намагалися переправити на суміжну сторону за допомогою безпілотника. На чоловіків склали адмінпротоколи, цигарки передадуть до ДФС.

На Волині обстежать мости та шляхопроводи. Робитимуть це для того, аби перевірити стан, з’ясувати де потрібен ремонт, а також для того, щоб розробити довгострокову стратегію фінансування цих робіт. Зокрема, йдеться про дороги загального користування державного значення в області. Обстежать мости, на трасах Київ – Ковель – Ягодин, Піща – Володимир-Волинський – Павлівка – Горохів – Берестечко – Козин й інші. А також у Ковельському районі через річку Турія і Західний Буг, Володимир-Волинському через Лугу, Луцькому і Камінь-Каширському через Турію. Обстежити всі мости і шляхопроводи мають до кінця цього року.

Вартість проїзду в луцьких тролейбусах зросте після підвищення тарифу на проїзд маршрутками. Повідомив директор Луцького підприємства електротранспорту Володимир Пуц. За його словами, уже усі міста підняли тарифи на проїзд громадським транспортом. І у Луцьку це відбудеться за місяць-два часу. При цьому, директор ЛПЕ відмовився називати точну цифру нової вартості проїзду на електротранспорті. «Орієнтовна ціна проїзду у тролейбусах може становити 6 гривень. Можливо, 5 гривень. Але рішення приймає виконавчий комітет. Я не можу давати точний прогноз. Поки що питання на стадії обговорення», – сказав посадовець.

У Луцьку відгриміла головна спортивна подія року: Дмитрук Лучеськ півмарафон. Ентузіасти зі всієї України випробовували себе на витривалість. Учасники долали дистанцію у 5,10 та 21 кілометр вулицями міста. Також свої сили у змаганнях перевіряли діти. Хто першим зумів подолати найбільшу дистанцію та як в цілому дався забіг спортсменам – розповість Ангеліна Гущина.

У Ковелі цілий тиждень активно займатимуться спортом, бо ж він у них Олімпійський. Тематичні заходи приурочили до Дня фізичної культури і спорту. Спершу до активностей взялися залучати школярів. На площі перед міською радою організували ранкову руханку для п’ятикласників з різних шкіл громади. Вправи вони повторювали за багаторазовою чемпіонкою України – Тетяною Коб. Далі була пробіжка центром міста та численні естафети та змагання. Долучився до дійства і заступник Ковельського міського голови Тарас Яковлев. Він не лише пробігся разом з дітьми, але і як досвідчений турист, показав школярам з яким спорядженням потрібно ходити у походи. Це лише старт, Олімпійського тижня, каже чиновник, впродовж наступних семи днів для ковельчан обіцяють ще багато цікавих спортивних заходів.