До вашої уваги – підсумковий випуск новин 12 каналу за 28 вересня.

Волинь – у списку регіонів, де ріст захворюваності на Covid-19 відбувається найінтенсивніше. За останній тиждень він становить 39% в області, в луцькій громаді – 55%. Про це повідомляє головна санлікарка області Наталія Янко. За її словами, на високому рівні знаходиться захворюваність дітей – 112 випадків за тиждень. Лише впродовж останнії кількох днів із КОВІДом ушпиталили майже 20 дітлахів із волинського будинку дитини. Чому стався спалах коронавірусу у закладі – Ольга Матвєєва з’ясовувала.

В Україні запроваджують обов’язкову вакцинацію. Примусовою вона буде для представників окремих професій. Попередній перелік вже оприлюднили на сайті Федерації профспілок України. Зокрема, примусово зробити щеплення доведеться центральним органам виконавчої влади, їх підрозділам, працівникам місцевих державних адміністрацій та закладів освіти. У разі відмови від вакцинації – працівників вказаних сфер відсторонюватимуть від роботи. Залежно від епідситуації цей список можуть розширити.

Свіжий шар асфальту і рівно вмощена новенька бруківка. У Луцьку активно ремонтують і навіть реконструюють аварійні дороги та двори. Які вулиці міста вже пахнуть новим асфальтом і який вигляд мають двори, які десятки років не ремонтували, – у сюжеті Анастасії Качини.

Міністерство охорони здоров’я пропонує карати головлікарів за підробку COVID-сертифікатів. Віктор Ляшко розповів, що на кількох медиків завели кримінальні справи за підробку свідоцтв. “Переконані, що керівники повинні нести персональну відповідальність за те, що відбувається в їхніх лікарнях», – додав він. У разі повторного порушення МОЗ анулює ліцензії лікарні та розірве її контракт з Національною службою здоров’я. Кабінет міністрів направить до Верховної Ради законопроект, який вносить зміни до Кримінального кодексу щодо посилення відповідальності за підробку та використання документів про вакцинації.

Осінь не часто тішить сонячними днями, відповідно в домівках лучан все холоднішає. Особливо це відчувають ті, у кого централізоване опалення. Тож нині гаряча пора для працівників “Луцьктепла”, аби ретельно підготуватися та вчасно пустити тепло у домівки лучан. Тож наскільки готові зустрічати зиму у Луцьку – розповість Ангеліна Гущина.

125 мільйонів боргують лучани за тепло. Про це заявив директор ДКП «Луцьктепло» Іван Скорупський. Ще 10 мільйонів боргують юридичні особи. Натомість саме підприємство має виплатити НАК «Нафтогаз» заборгованість у 320 мільйонів гривень та штрафні санкції, що складають близько 55 мільйонів. За словами керівника КП “Луцьктепло”, зима в фінансовому плані буде важка для всіх міст. Влада готує черговий меморандум, що населення буде платити платіжки, як і в минулому році, тобто підвищувати тарифів не буде. Водночас держава не готова декларувати компенсацію різницю у тарифах.

Pfizer працює над таблетками для профілактики COVID-19. Терапію таким препаратом медики зможуть призначати при перших ознаках інфекції. Результати клінічних досліджень першої фази вже показали, що ліки – безпечні і добре переносяться. Далі ж препарат тестуватимуть на людях, які живуть в одному будинку з інфікованим на КОВІД-19 і відповідними симптомами. Водночас Pfizer працює над препаратом, який необхідно вводити внутрішньовенно пацієнтам з ускладненнями в результаті COVID-19.

За найкращий проєкт пам’ятника Степану Бандері заплатять. Вже невдовзі Луцькрада планує оголосити відкритий конкурс серед лучан. Триватиме він впродовж кількох місяців, конкурсні заявки розпочнуть приймати 1 листопада. Переможець за свій проєкт зможе отримати 20 тисяч гривень, за друге місце – 15, і за третє – 10 тисяч гривень. Пам’ятник Степану Бандері встановлять у сквері між будинками 16-а та 24 на вул. Лесі Українки.

У Луцьку планують встановити сучасну станцію для зливу стічних вод. Така установка вартує понад 4 мільйони гривень. Директор “Луцькводоканалу” каже, що це єдиний вихід усунути неприємний запах під час роботи асенізаційних машин, до того ж станція саме все фіксуватиме, обліковуватиме і не буде створювати жодних викидів в атмосферу під час зливу. До того ж підприємство має великі шанси отримати субвенцію на придбання техніки в лізинг. Тоді авансовий внесок сплатить держава. Тож завдяки цьому сподіваються оновити матеріально-технічну базу. Доки ціна питання близько 7 мільйонів гривень.

Відтепер не штрафуватимуть за протерміновані кредити. Стягнення за це в Україні скасували. Щоправда, зміни торкнуться тільки внутрішньо переміщених осіб, які мають заборгованості. За даними міністерства, цій категорії не будуть нараховувати додаткові відсотки, якщо платіж за кредитом внесений пізніше за встановлений строк. Крім того, проблемний борг не будуть передавати колекторам без згоди боржника. Зміни, за даними Мінсоцполітики, торкнуться понад півтора мільйона українців. Утім, нововведення будуть стосуватися тільки тих кредитів і позик, що були отримані до окупації території, на якій проживали позичальники.

Соняшникова олія в Україні знову подорожчає. Експерти прогнозують: ціни підуть вгору через несприятливі погодні умови. За даними Держстату, в червні цього року соняшникова олія коштувала на 80% дорожче, ніж у червні 2020 року. Втім, це ще не пік. За словами фахівців, скоро пляшка олії коштуватиме близько 100 гривень.

Луцький ЦНАП розширяється. Невдовзі адмінпослуги надаватимуть у приміщенні РАЦСу. Очільниця структури Лариса Карп’як, зауважує, що в будівлі на вулиці Лесі Українки працівникам вже давно тісно, адже щодня до них приходять сотні відвідувачів. І навіть онлайн-послуги та віддалені робочі місця, коли фахівці в один з днів виїздять у громади, не рятують ситуацію. Нагадаємо, раніше йшлося про те, аби у приміщення Палацу урочистих подій зробити цілу філію центру надання адміністративних послуг і відповідно повністю реконструювати будівлю. Та сума у понад 80 мільйонів гривень непідйомна для місцевого бюджету, а держава допомагати теж не поспішає.

Кладовище у Гаразджі розширять. Днями бюджетна комісія Луцькради підтримала запит департаменту ЖКГ щодо купівлі трьох земельних ділянок для суспільних потреб. Очільник структури Микола Осіюк запевняє: це для розширення міського цвинтаря. Мовляв, хоч після приєднання нових територій у Луцькій громаді стало 40 кладовищ загальною площею 70-80 гектарів, найпопулярнішим місцем поховання лишається кладовище у Гаразджі. Загальна площа ділянок, які хочуть придбати трохи більша за півгектара. Їх вартість майже 400 тисяч гривень. Рішення мають затвердити на сесії Луцькради.

Купити чи продати авто можна буде в “Дії”. Найближчим часом такий договір можна буде оформити в електронному кабінеті водія на порталі. Зокрема, продавець і покупець, авторизувавшись, будуть заповнювати договір про купівлю-продаж автомобіля в електронному вигляді, і після цього документ автоматично передається до сервісного центру МВС для проведення всіх передбачених перевірок за відповідними реєстрами.

З 1 грудня в Україні перерахують пенсії у зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму. До 20-ти тисяч 270 гривень збільшиться максимальна пенсія в країні. На такі виплати можуть розраховувати українці, у яких мінімум 35 років стажу, а зарплата була вище середнього. Щоправда, таку високу в Україні отримують одиниці. Виплати у більшості пенсіонерів становлять близько 3000 гривень.

М’які, здоровенні і дуже добрі. Вже не вперше у центрі Луцька містян радують бернські зенненхунди. Ці собаки швейцарської породи дуже спокійні і обожнюють, коли з ними бавляться люди. Господар чотирилапих щовихідних організовує зустрічі на Театральному майдані, аби спілкуванням могли насолидитися і тварини, і люди.

Третьокласники із 4 гімназії і другокласники із Боратинського ліцею побували на телевізійній екскурсії. Подорож каналом розпочалася із прес-центру. Тут діти ознайомилися із професіями, які є на телебаченні та приміряли брендований одяг. Далі за вказівкою карти-лабіринту малеча пішла на знайомство із журналістами і редакторами. Наступна локація – студія звукозапису. Тут школярі дізналися, що таке закадровий голос і як його записують. Натомість учням Боратинського ліцею вдалося поспілкуватися із керівником каналу – Юрієм Ричуком. Другокласники розпитували у нього про специфіку роботи та про секрети закулісся. Після цього діти дізналися про створення сюжетів у кімнаті новин. Тут у малечі було завдання – знайти конверт з буквами і скласти з них слово для того, щоб дізнатися, яка наступна локація. Після вдалого проходження квесту, всі екскурсанти отримали в подарунок солодке імбирнне печиво.

День пам’яті в Україні. 29 вересня виповнюється 80 років з дня трагічної події – розстрілу і геноциду українців та євреїв. Це 80-ті роковини масових вбивств, здійснених гітлерівцями у Бабиному Яру. Із 29 вересня по 11 жовтня 1941 року нацисти застрелили майже все єврейське населення столиці – понад 50 тисяч людей, в тому числі і дітей. Загалом там було вбито понад 100 000 цивільних громадян. Із вересня 1941 року до кінця вересня 1943-го Бабин Яр був місцем регулярних розстрілів і захоронень.