Їх закривають, але вони повертаються. Ще дві точки продажу сурогату на Центральному ринку днями накрили Луцькі муніципали. Небезпечну оковиту звідти вилучають вже не вперше,  правоохоронці переконані: через місяць-два наливайки повернуться й надалі труїтимуть людей.

На прилавках – продовольчі товари, під ними – сурогатний алкоголь. У цьому контейнері на “Центральному” ринку мунвартівці вчергове знайшли та вилучили вбивчий спирт – більше 50 літрів приховували у цій наливайці. Ще 27 літрів, а також майже три сотні пачок цигарок – через кілька контейнерів.

На місце приїздять правоохоронці, складають протокол, який скеровують до суду. Але наливайки згодом повертаються – у ті ж точки. Причина – не замалі штрафи, переконані у мунварті. Їх віднедавна підняли до 13 тисяч 600 гривень, а за повторне порушення – взагалі понад 20 тисяч. Однак власники чи продавці сурогату не бояться відповідальності через те, що сплачувати стягнення іноді й не доводиться.

Якщо би ці штрафи, передбачені законом, накладалися, то, ми рахуємо, що такого не було б. Все-таки штрафи немаленькі. Але оскільки їм вдається уникнути відповідальності, то вони продовжують продавати сурогат”, – пояснює Начальниця відділу протидії стихійній торгівлі департаменту муніципальної варти Луцькради.

Часто суд затягує розгляд справи, а потім просто закриває її, адже термін адмінвідповідальності завершився.

Впродовж останнього часу від містян надходить все більше скарг про діяльність точок, де торгують сурогатом, кажуть у Луцькраді. Проблема наливайок зосереджена на території “Північного” ринку та “Лучеська”. Тож луцький міський голова Ігор Поліщук вирішив боротися із сурогатом через власників ринків, аби ті не здавали контейнерів в оренду наливайкам.

Якщо ж і власникам, і наливайкам байдуже на те, що вони труять людей, – медики просять замислитися поціновувачів сурогату. Наслідки його вживання можуть бути непоправними.