У Волинській інфекційній лікарні майже не лишилося вільних місць для дітей, хворих на коронавірус. Медики занепокоєні: новонароджені підхоплюють небезпечну інфекцію вже на перших тижнях життя.

Щодня у Волинській обласній інфекційній лікарні – не менше двох десятків нових пацієнтів з ковідом. Через стрімке поширення хвороби тут вже доставили 30 додаткових ліжок з киснем. Тепер їх 110. І жодне, певнить, очільниця лікарні Галина Морочковська, не пустує.

І хоч більшість неповнолітніх у лікарні затримуються ненадовго, є й важчі випадки. За словами Галини Морочковської, нині в лікарні – троє кисневозалежних та одна дитина в реанімації. Їй не має ще й двох років. Щоправда, є на лікуванні в “інфекційці” й молодші. Найменшому ушпиталеному, каже лікарка, – лише два тижні. Усього в лікарні – майже 30 дітей до року.

Це діти, як правило, з високою температурою, в них виражені катаральні явища зі сторони дихальних шляхів. Деякі з них мають ускладнення – пневмонію”, – ділиться Галина Морочковська.

Як і в дорослих, кажуть імунологи, коронавірус у дітей також може викликати масу ускладнень.

Є таке ускладнення коронавірусної хвороби, коли запалення відбувається в кількох системах організму, наприклад, серце і шлунко-кишковий тракт. Це найчастіші органи-мішені”, – пояснює лікарка-імунологиня Ірина Грабовська-Микитюк.

Те, що ковід атакує, помітили і медики дитячої міської поліклініки. Щодня з 8 до 11 години тут можна здати ПЛР-тест або швидкий тест. Директорка медзакладу Оксана Лєщинська пригадує: на початку січня на аналізи сюди приводили до 10 дітей щодня. А вже вкінці місяця ця цифра різко зросла.

Усі діти, яких педіатри відправляють на ПЛР-тести, каже Оксана Лєщинська, мають різні симптоми:

Буває безсимптомний перебіг, буває виражений кашель, який може перейти в бронхіт, і розлади кишково-шлункового тракту. Це може бути блювота, болі в животі, діарея”. 

Лікарі в один голос кажуть – діти хворіють Омікроном. Відмінність цього різновиду вірусу в тому, що ним набагато легше заразитися і набагато швидше можна одужати. Хоча є і винятки:

“Бувають такі затяжні перебіги. Але це йде в декілька хвиль: дитина одужує, день-два здорова, а далі знову хворіє”, – каже Оксана Лєщинська.

До слова, жодна дитина, яка нині лікується в інфекційній лікарні, – не вакцинована.