Аномально тепла українська зима цьогоріч здивувала всіх. Плюсова температура трималась впродовж майже всієї осені та зими, а сніг волиняни бачили лишень кілька разів. Комусь європейська зима до вподоби, а от власників полів дещо насторожила. Хоча, агрометеорологи кажуть, що причин переживати немає. Адже зимували озимі культури і багаторічні трави при нормальних погодніх умовах.

Цієї зими температура грунту не опускалась нижче позначки трьох градусів. А за метеорологічними показниками взагалі можна вважати, що зима ще не розпочалась. Адже її початок відраховують з моменту, коли п’ять днів підряд температура тримається нижче нуля градусів.

Так на Україну, й Волинь у тому числі, впливає глобальне потепління. Хоча, негативні моменти відсутності традиційних для нас зим, морозів і снігового покриву є.

Тож господарям варто готуватись до нашестя різноманітних шкідників. Позитив же є в тому, що посіви не вимерзнуть, бо сильних морозів немає. Якщо ж все-таки вони вдарять у лютому чи березні й при цьому снігового покриву не буде – тоді рослини можуть постраждати.

А взагалі європейська зима – не новина для Волині. Хоча, 2019-ий рік побив рекорд середньої річної температури, +10 градусів, і був чи не найсухішим. Експерти кажуть, що й до теплішого клімату пристосуватись буде не важко. Адже ми вже вирощуємо овочі й фрукти, яких раніше не уявляли на нашій території. До прикладу, персики чи кавуни на Волині ще тридцять років тому були дивиною. Зараз ними не тільки займається чимало аграріїв, а й виводять різні сорти.

Тож при такому кліматі Україну очікує деяка зміна культур, сортів, які будуть вирощувати в промислових масштабах. Проте, вона буде незначною.