Щоб війна в Україні закінчилася, українцям потрібно покаятися і молитися, щоб Господь дав нам перемогу над нашими ворогами, адже війна – це покарання за наші гріхи, вважає митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

Про це йшлося у програмі «Духовна абетка» на 12 каналі 16 березня.

Чому Бог допустив війну

«Бог попускає за людські гріхи. І кожен несе тяжість ту, якої він достойний.

Господь прихильний до тебе, створює тобі умови. Ти на них не реагуєш або реагуєш не так, як хоче Бог. Після одного заклику, другого, третього ти не реагуєш на це, і Господь попускає, щоб ти знов навернувся на шлях правди. Попускає кожному нести той хрест, який має виправити людину. Не знищити, а виправити. Це попущення Боже.

Я не можу сказати, чому страждає конкретна людина, окремо взяте місто. Я не знаю. Але біблійна історія вчить власне ось так».

Як змінити ситуацію

«Покайтеся, бо наблизилося Царство Небесне», – говорить Євангеліє. Читаючи Книгу Царств у Біблії, ми знаходимо: жив народ нечестиво – Господь йому посилав нечестивого царя. Той почав людей гнобити, вони взивали до Бога, каялися – і посилав їм благочестивого царя. Жили добре, знову розслаблялися і знову починали грішити…

Якщо грішить ціла країна, то Господь каже (до євреїв): «Рукою філістимлян вас покараю». Попускав філістимлян, вони приходили і гнобили єврейський народ. Каявся єврейський народ, молився, взивав до Бога – Господь так управляв, що євреї проганяли філістимлян і починали жити добре.

Я бачу, що це попущення Боже за все, що в нас відбувається. Треба покаятися, взивати до Бога, щоб Господь відвернув цю кару і дав нам перемогу над нашими ворогами. Якщо ми хочемо жити в новій Україні за новими правилами, правилами благочестя, християнства, любові, якщо ми змінимося – то зміниться уся Україна.

От зараз війна, а в нас мародерство, підняття цін… Якщо ми далі будемо грішити, Господь може попустити і нам, волинянам. Тому тут треба каятися і не тягнути сюди хвилі гріха, щоб Господь не попустив рукою недругів нас покарати. Треба змінитися самим – і зміниться все інше. Люди змінюються, хочеться швидше, щоб менше постраждало, менше загинуло. Основою всіх конфліктів є гріх».

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Я проти всього, що спотворює людину як образ і подобу Божу», – Михаїл про матюки на білбордах