Упродовж Світлого тижня, який настає після Великодня, у різні дні в різних населених пунктах вшановують померлих, адже вірять у те, що вони, воскреснуть, як і Ісус Христос, і матимуть життя вічне.

Про це йшлося у програмі «Духовна абетка» на 12 каналі.

«Є таке поняття, як Радониця. Це особливий день, коли поминають тих, кого вже з нами немає. Це померлі люди, яких фізично з нами нема, але духовно вони живі, бо в Бога немає мертвих», – розповідає ігумен Никодим Смілий.

«Саме свято Воскресіння Христового – це свято із свят, торжество із торжеств, апогей всього християнського вчення про воскресіння людини після смерті. І вшановуючи воскреслого Христа, ми у певні дні Світлого тижня вшановуємо тих, хто помер, вірячи в те, що вони теж воскреснуть і матимуть життя вічне. Тобто поки що вони перебувають за оцим порогом вічності, але ми віримо, що настане такий день, що й вони воскреснуть, і тому в ці дні ми їх вшановуємо», – зауважив священник.

За його словами, Радониця в основному відзначається у вівторок або четвер. Але, враховуючи парафіяльну, приходську практику, священник із громадою можуть обирати інший зручний для людей день.

«Цього року свято затьмарене військовими подіями, і вихідних стільки немає, щоб гідно вшанувати всіх померлих, тому церква підлаштовується під своїх вірних, щоб зручно було не просто відбути, а помолитися, порадіти разом з тими, кого уже немає, вшанувати їхню пам’ять», – додав Никодим Смілий.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Чи потрібно нести паски і крашанки на могили. Пояснення священника