Щитоподібна залоза вагітної жінки повинна виробляти таку кількість гормонів, якої має вистачити і на неї, і на дитину. Щоб домогтися цього в умовах дефіциту йоду, майбутній мамі цей елемент потрібно вживати у вигляді препаратів.

Про це розповіла лікарка-ендокринологиня вищої категорії Волинської обласної клінічної лікарні Людмила Коренюк у програмі «Телемедицина» 7 червня на 12 каналі.

«У нас усіх недостатньо йоду, тому що ми живемо на такій території, де йоду в принципі мало, оскільки в нас болотиста місцевість, а болото не впускає йод у рослину. А рослина то є харч для тварини. Відповідно, ми маємо нестачу йоду в себе також», – каже лікарка.

За її словами, щитоподібна залоза мами повністю відповідає за формування центральної нервової системи у дитини.

«У вагітної жінки щитоподібна залоза повинна працювати за двох. А в умовах дефіциту йоду на двох гормонів буде недостатньо. Це доведено, і європейська асоціація тиреїдологів рекомендує жінці, яка тільки планує вагітність, вже додатково приймати йодид калію», – стверджує Людмила Коренюк.

Бо, за її словами, мама, яка додатково не приймає йодид калію, має збільшену щитоподібну залозу протягом вагітності, та й потім щитоподібна залоза  у норму не приходить.

«Але мамина краса на шиї – це одна частина медалі. А всіх нас цікавить IQ наших дітей. А от закладка дитячої центральної і периферійної нервової системи абсолютно залежить від маминого стану ТТГ і маминого забезпечення йодом», – запевнила лікарка.