Вступна кампанія в Україні цьогоріч розпочнеться із запізненням та буде відрізнятися від минулорічної. ЗНО замінили національним мультипредметним тестом усього з трьох предметів.

Якими вони будуть та чи легше цьогоріч буде вступити до вишу – у нашому матеріалі.

ЗНО мало розпочатися у наприкінці травня. Перевірку знань перенесли на липень-серпень, і тепер вона буде у формі національного мультипредметного тесту. Він складатиметься лише з трьох предметів: українська мова, історія та математика. Кожен оцінюватимуть окремо за шкалою 100-200 балів.

«Цей мультипредметний тест потрібно буде скласти на усі спеціальності тим, хто хоче вступити на державну форму навчання», – розповів секретар приймальної комісії ВНУ імені Лесі Українки Олег Дикий.

Якщо ж ви не претендуєте на бюджет і вже вирішили, що будете навчатися на платній формі, – то й тесту не потрібно. Цьогоріч основою вступу на контракт стає мотиваційний лист. У ньому вам потрібно буде аргументовано, бажано без помилок і щиро розповісти, чому ви хочете навчатися у цьому закладі та на обраній спеціальності. Саме цей лист визначатиме ваше місце в рейтингу.  Не вимагають лист для вступу на кон’юнктурні та медичні спеціальності.

«Специфіка цього тесту в тому, що він буде проводитися за комп’ютерами. Але не в онлайн-формі, а у спеціальному безпечному місці», – розповів Олег Дикий.

Місця проведення мультипредметного тесту ще не визначили, але це, як і раніше, будуть навчальні заклади. На випадок повітряної тривоги усім доведеться спуститися у сховища. Іспити можна буде скласти упродовж десяти днів. Але щоразу інші варіанти.

Легшим стане вступ на магістратуру. Єдиний фаховий іспит з іноземної мови скасували. Для деяких спеціальностей додали мотиваційні листи та внутрішні іспити.

«На спеціальність «Право» і «Міжнародне право» у нас є магістерський тест, який складається із двох частин. Там буде іноземна мова і правничі дисципліни», – каже секретар приймальної комісії.

Від початку війни Волинь прийняла понад 50 тисяч переселенців, тому в університеті цьогоріч чекають і більшої кількості абітурієнтів. Ректор вишу Анатолій Цьось каже, що готуються до нового навчального року.

«Ми готуємо хороші лабораторії, хороший якісний кадровий склад і зараз працюємо над збільшенням кількості місць у гуртожитках. Хочемо до 1 вересня збільшити на 100-150 місць у гуртожитку», – повідомив Анатолій Цьось.

Усім, хто бажає складати мультипредметний тест, слід зареєструватися на сайті Українського центру оцінювання якості освіти до 9 квітня. Хоча, хто збирався складати ЗНО, уже це зробили. Саме там, в електронному кабінеті, можна обрати, де і коли будете проходити тест. Що має велике значення для випускників, які нині перебувають в інших областях. А ті, хто нині за кордоном, зможуть скласти усі тести в українських посольствах.