Арттерапія – щодня! Музей сучасного мистецтва у Луцьку із початком війни не презентує експонатів. Утім, і надалі лишається осередком творчості. Бо ж щоденно тут відбуваються майстер-класи, перформанси, – словом, арттерапія.

Чим займався артбатальйон у 40-й день безперервного марафону – у сюжеті.

Жива музика, спілкування, нові знайомства, а також ліплення із глини та гончарство. У такому творчому осередку працюють не митці – здебільшого тут люди, яких у Луцьк привела війна.

«Мені дуже подобається Луцьк тим, що тут дуже багато добрих людей, які допомагають одне одному. Ще мені дуже подобається, що тут багато є парків», – каже переселенець Давид.

До Луцька він із мамою приїхали з Маріуполя – міста, від якого нині залишилися тільки руїни.

«Боляче. Додому хочеться. Але тут дуже класно. Приймають дуже класно, слава Богу!» – ділиться враженнями мама Давида Ліана.

Додому, кажуть, повернуться після нашої перемоги. А поки шукають, як відволіктися від стрічки новин у Луцьку. Саме тут Давид познайомився із гончарством.

«Я тут вже не вперше, другий раз. І мені дуже подобається крутити на гончарному кругу», – розповідає хлопчик.

Уже вчетверте до занять гончарством долучається Лілія. Вона два місяці тому до Луцька втікала із Київщини.

«Не хотілось, звичайно, але ми були змушені це зробити. Виїжджати було теж страшно, тому що ми виїжджали колоною з 30 машин. Їхали лісами-полями… Я не знала, чого очікувати», – пригадує дівчина.

У Луцьку знайшла прихисток, друзів та нові-старі хобі. Бо ж ліпити любить із дитинства. Щоправда, тоді – із пластиліну, нині – із глини. Та не лише це тут вподобала.

«Атмосфера дуже дружелюбна, багато людей, і цьому я дуже рада», – каже Лілія.

Уже третій понеділок поспіль до Музею сучасного мистецтва приходять на майстер-класи із гончарства.

«Приходять на арттерапію відволіктися, щось створити, зануритися у свій світ… Просто ліплять – їхня фантазія, їхнє якесь бачення, а на гончарному крузі – хтось хоче якусь тарілочку, вазочку», – розказує гончар Микола Шавула.

Гончарство – це лише частина безперервного марафону «Артбатальйон». Музей сучасного мистецтва, що й раніше був осередком творчості, тепер пропонує людям буквально доторкнутися до неї. Це вже 40-й день поспіль тут проводять арттерапію.

«Мистецтво ж має дуже велику психотерапевтичну функцію, консолідуючу, надихаючу, і тому воно в такий важкий час, коли люди в розгубленості, у стресі, заспокоює, надихає на нові звершення, вселяє віру в перемогу», – вважає керівна партнерка МСУМК Леся Корсак.

Виступи музикантів, акторів, поетів та письменників і найрізноманітніші майстер-класи.

«Такий безперервний марафон триватиме до нашої перемоги. Щодня. Тому що мистецтво – важка артилерія, на яку хтось, можливо, не звертає уваги, але вона робить свою роботу», – стверджує Леся Корсак.

Тож до заходу запрошують долучатися лучан, гостей міста і переселенців.